De reactie op valutamarkten op belangrijke macrocijfers en het Amerikaanse rentebeleid is veel heftiger dan op aandelenmarkten, signaleert Ron van der Does.
De laatste weken hebben valutamarkten grote schommelingen laten zien. Vaak zijn dergelijke schommelingen het gevolg van afwijkende macro-economische cijfers of andere onverwachte gebeurtenissen.
Zo maakte de euro vorige week een flinke stijging ten opzichte van de dollar. Dit was niet zozeer het gevolg van goede berichten over de euro, maar werd meer veroorzaakt door een lagere groei van het aantal banen in de Verenigde Staten.
Men leest vaak in financiële commentaren dat aandelenmarkten er rustig bij lagen daar beleggers in afwachting waren van belangrijke economische cijfers. Persoonlijk vind ik dit altijd een zwak excuus, want als je actief in de financiële markt opereert zoek je naar kansen om te handelen en niet naar excuses om niet te handelen.
Amerikaanse banen
Wat ook speelt, is iets anders: aandelenmarkten reageren doorgaans minder heftig op macro-economische cijfers in vergelijking met valutamarkten. Ik refereerde hierboven al even aan een tegenvallend banencijfer en ik zal dit als voorbeeld nemen.
De Federal Reserve (Fed), het stelsel van Amerikaanse centrale banken, bepaalt zijn monetaire beleid op twee belangrijke indicatoren: de ontwikkeling in de banenmarkt en de inflatie.
Als de economie dus op stoom komt middels een groei van het aantal banen en tevens de inflatie aantrekt, zal de Fed geneigd zijn de rente te verhogen. Aan de andere kant zal de Fed wachten met renteverhogingen als de banengroei minder snel gaat en ook de inflatie beneden de doelstellingen blijft. In tijden van crisis zal de Fed juist de rente verlagen om de economie aan te sporen.
Zowel het banenrapport als de inflatiecijfers worden maandelijks gepubliceerd. Voor het banenrapport gebeurt dit altijd op de eerste vrijdag van de maand, waarbij de markt dan kijkt naar het cijfer van de maand ervoor alsmede een verwachting voor deze maand.
Het banenrapport over de maand mei viel enorm tegen en bracht een ware schok door de valutamarkt. Waar op een toename van 160.000 banen gerekend werd, bleek dit maar een groei van 38.000 banen te zijn.
Aandelen versus valuta
Alarmbellen gingen af na de publicatie. De markt besefte dat een verhoging van de Amerikaanse rente in juni van de baan was. Het effect op de aandelenmarkt was echter miniem en zo sloot de Dow Jones op de dag van het banenrapport maar 0,17 procent lager dan de dag ervoor.
Hoe anders was dit bij de valutamarkt, waar de dollar na bekendmaking van het banencijfer binnen een uur twee cent verloor ten opzichte van de euro. De euro steeg als gevolg van de zwakkere dollar van 1,1150 dollar per euro naar 1,1350 dollar per euro.
Momenteel heeft een aanpassing van de rente (of in dit geval een uitstel) duidelijk een grotere invloed op valutakoersen dan op aandelenkoersen.
Amerikaanse rente en Brexit
Op 15 juni aanstaande komt het beleidscomité van de Fed weer bijeen. Waar een deel van de financiële markt aanvankelijk nog rekening hield met een verdere verhoging van de Amerikaanse rente, voorspelt na het slechte banencijfer praktisch niemand meer een rente-aanpassing en gaat men er van uit dat deze verschoven wordt naar juli of wellicht september.
Een andere reden voor uitstel is dat het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk op 23 juni als onzekerheid boven de markt hangt.
Alhoewel het niet waarschijnlijk is dat de Britten vóór een Brexit kiezen, zal deze mogelijkheid niet alleen voor het Verenigd Koninkrijk economische gevolgen hebben, maar reikt dit veel verder en zal dit mondiaal worden gevoeld. De Fed zal dus waarschijnlijk voor zekerheid kiezen en afwachtend zijn in het rentebeleid.
De Amerikaanse rente zal de gemoederen de komende dagen bezig houden en op financiële markten de activiteiten drukken.
Maar mocht u weer lezen dat de aandelenmarkten er rustig bij lagen in afwachting van het rentebesluit van de Fed, bedenk dan dat dit excuus in het geval van aandelen geen hout snijdt. Voor valutamarkten ligt dit duidelijk anders.
Ron van der Does is valuta-expert en marktanalist bij IG Nederland. Deze column bevat geen aanbeveling of een advies tot het doen van transacties voor welk financieel instrument dan ook. IG aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor handelingen die worden gedaan naar aanleiding van deze analyse en is ook niet verantwoordelijk voor de consequenties.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl